Angstbehandelcentrum

In augustus van 2009 hebben wij besloten dat we wat aan de hondenangst van Bram wilden gaan doen………

We zijn met Bram naar een angstbehandelcentrum in Nijmegen (IPZO) geweest waar, dmv exposure, de basis is gelegd voor hem om van zijn angst af te komen. Wij kregen eerst een intakegesprek met een GZ-psycholoog, Marion Hoofs. Daar hadden we direct een goede klik mee en dat was erg belangrijk om met Bram te kunnen werken. Er werd een probleemanalyse gemaakt en een plan van aanpak opgesteld.

Aan de slag! Iedere twee weken reden wij met Bram van Enschede naar Nijmegen om daar te oefenen met allerlei honden. Marion had een heel scala aan honden in haar bestand; blaffende honden, springende honden, maar ook honden die super onder appèl stonden. Iedere week was er een ander ‘thema’ aan de beurt. Wanneer ze in de gaten had dat Bram het nog erg eng vond, dan werd twee weken later dezelfde hond nog weer eens van stal gehaald. Eén van de honden waar Bram een paar keer mee geoefend heeft was Borka, de bordercollie. Een hond die heel erg goed luisterde en graag hard wilde werken. Bram heeft een aantal keren met Borka geoefend. In onderstaand filmpje krijg je een impressie van hoe er destijds met Bram aan zijn angst gewerkt werd.

 

Ook kreeg hij een mooie map met huiswerk. Eens per twee weken oefenen zou natuurlijk niet genoeg zijn dus kregen wij de opdracht mee om ook in onze eigen omgeving te gaan oefenen. We zijn toen begonnen met Tess, de hond van de buren. En wat zo bijzonder was aan Tess, was dat ze heel gevoelig was voor Bram. Hoe angstiger Bram reageerde, hoe voorzichtiger zij werd.

Door de positieve ervaringen die Bram her en der op deed, werd de angst met hele kleine stapjes steeds een beetje minder.IMG_2304

Maar helaas moest vlak voor de zomer van 2010 Marion Hoofs met de behandeling stoppen. Ze had een andere baan aanvaard en wij zouden iemand anders krijgen die ons zou gaan begeleiden. Maar omdat we dan ook nog eens naar een andere locatie zouden moeten hebben wij besloten om er mee te stoppen.

Wij waren klaar voor de volgende stap……….