Dutchdoodles

En nu op zoek naar een geschikte pup, het liefst met een hypo-allergene vacht !

We zijn via stichting SAAC in contact gekomen met Petra Visser van Dutchdoodles. Daar zijn mijn man en ik eerst maar eens samen wezen kijken en praten. Ook dit voelde weer erg goed. We zijn toen nog een keer terug geweest en uiteindelijk hebben we besloten ons op de wachtlijst te laten zetten voor een nest van Noa en Rocco. En………het zou een standaard worden, een grote dus!

Maar waarom nou een Doodle? Onderstaand stukje geeft heel duidelijk aan dat dit ras voor ons het perfecte ras bleek te zijn. Er komen nogal wat allergieën binnen onze familie voor. De familie moet natuurlijk bij ons over de vloer blijven komen. Ook omdat ik de hond mee naar school zou nemen, was dit de perfecte hond. Hypoallergeen en niet verharend.

De Labradoodles staan te boek als een hypoallergeen ras. Dit betekent dat we gereduceerde allergische reacties zien bij mensen die hier juist aan leiden, dus minder symptomen. Men claimt een vermindering van tot wel 98%. Hierbij hebben we het dan wel over de “echte” multigeneratie Labradoodles. Dit ras zou een uitkomst zijn voor mensen die graag een hond willen maar leiden aan astma, CARA, cystische fibrose (‘taaislijmziekte’) of mensen die gevoelig zijn voor allergenen. Men adviseert mensen met allergische aandoeningen wel om eerst tijd door te brengen met deze honden voordat ze er een kopen, en hun medicijnen gewoon te blijven gebruiken.

Helemaal niet-allergeen is dit ras niet, allergeen-vrije honden bestaan niet, zelfs haarloze honden zijn niet “niet-allergeen”. Dit komt omdat allergische reacties vooral opgewekt worden door huidschilfers en niet door lengte of de hoeveelheid van de haren van de vacht. Haren spelen wel een rol bij allergieën omdat in de haren pollen, stof en schimmels kunnen blijven hangen.

Daarnaast zijn deze honden zeer geschikt als hulphond, zowel voor mensen met een visuele of andere handicap als voor mensen met emotionele problemen of gedragsstoornissen. Labradoodles worden ingezet als hulphond voor kinderen met ASS (het hele spectrum aan autistische stoornissen), met ADHD, of bij problemen met rouwverwerking.

Deze honden voelen zeer goed emoties aan, ze zoeken oogcontact en proberen je òf op te vrolijken òf te troosten. Daarbij zijn ze ook nog eens zeer intelligent en zeer goed te trainen.Vandaar dat ze bij uitstek geschikt zijn als therapiehond, hulphond of (blinde)geleidehond. Ze verkeren graag in gezelschap van mensen, zijn dol op kinderen en zijn daarom goede gezinshonden. De keerzijde van deze eigenschap is dat het houden van dit type hond veel tijd en aandacht vereist. Het meest wrede wat u dit type hond aan kan doen is het aan zijn lot overlaten. Hun slimheid zorgt er ook voor dat ze net zo vlot ongewenst als gewenst gedrag aanleren, daarom is training essentieel. Deze honden zijn snel slimmer dan hun eigenaren. Wanneer u niet bereid bent om de eerste 12 maanden tijd te investeren in puppytraining, kunt u beter een ander ras kiezen.*

*Bron: www.LeerWiki.nl

Even hebben we nog gedacht om een pup uit het buitenland te laten komen maar we wilden absoluut de perfecte pup hebben. Wanneer je een pup vanuit het buitenland over laat komen kun je niet bij de fokker gaan kijken en moet je er maar op vertrouwen dat je de juiste pup krijgt. We wilden niet het risico lopen op een mismatch.

Op 8 november 2010 kregen wij een telefoontje van Petra, Noa, de moeder van Indy, had een nest van 11 pups! Het was spannend of er een pup voor ons tussen zou zitten. Een autismegeleidehond moet je ‘passen’, over kleur en geslacht hoefden we dan ook niet na te denken. We mochten met Bram zo vaak als we wilden langskomen en dat was geweldig omdat hij er op die manier mooi naar toe kon groeien en dit prachtig in het plaatje van Stichting SAAC paste.

Uit de gedragstesten bleken er twee pups geschikt te zijn voor het doeleinde waar wij de hond voor wilden gaan gebruiken. Wij hebben toen de keuze gemaakt voor onze stoere maar lieve Indy (vernoemd naar Indiana Jones). IMG_5325

Vlak voor oud en nieuw konden we ons kleine maatje ophalen en kon de training voor autisme begeleidingshond gaan beginnen.