Andere angsten

Bram heeft, naast de angst voor honden, ook nog een heleboel andere angsten. Angst om alleen naar buiten te gaan, want wie weet wat je daar allemaal tegen komt. Angst om naar het winkelcentrum te gaan, angst om de winkel in te gaan, angst om met de bus of de trein te gaan. Maar met Indy aan zijn zijde heeft hij het idee dat hij niet alleen is. Hij heeft zijn maatje bij zich en dan is alles ineens een stuk minder eng.

Als het aan Bram had gelegen was hij volledig in een isolement terecht gekomen, geen contact met anderen, lekker veilig in huis je eigen ding doen. Maar dat is helaas niet zoals de maatschappij werkt. Ik ben dan ook van het principe ‘aanpakken’ maar wel verantwoord en stapje voor stapje. Daar heeft Stichting SAAC ons enorm bij geholpen, en nog………

Wanneer ik Bram nu vraag om even een boodschapje voor me te doen in het winkelcentrum dan wordt Indy ‘aangekleed’ en gaan ze er samen op uit. Ze komen dan ook mensen tegen onderweg die Bram vragen wat voor soort hond Indy is. Het is een veilig onderwerp want hij weet er alles van en praat er graag over. Ook in de winkel hoeft niet de aandacht op andere mensen gevestigd te worden maar is hij bezig met Indy en de boodschap die hij moet halen.

Een tijd geleden is hij voor het eerst alleen met de bus naar zijn begeleider gegaan die hem, normaal gesproken, iedere vrijdagmiddag ophaalt. Dat is ongeveer 10 km. rijden. Ik heb hem in de bus gezet en zijn begeleider heeft ‘m van de bus gehaald. Gewapend met Indy en zijn telefoon heeft hij de reis gemaakt en ik was natuurlijk weer supertrots!! Dit gaan we vanaf nu vaker doen, zodat ook deze angst weer afneemt en hij met vertrouwen in de toekomst op de bus kan stappen.

Indy trein

Indy heeft Bram inmiddels enorm veel zelfvertrouwen gegeven. Tuurlijk, zijn angsten zijn allemaal niet weg, maar het wordt een stukje makkelijker voor Bram met Indy aan zijn zijde.