Trajecten voor scholen en instellingen

Hieronder een greep uit ons aanbod voor scholen en instellingen. Heeft u een andere hulpvraag en staat deze er niet bij? Neem dat gerust contact met ons op, wij willen altijd met u meedenken en proberen of wij een passend traject kunnen aanbieden.

Veilig omgaan met honden

In Nederland zijn ongeveer 1,9 miljoen honden. Honden zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Toch is regelmatig in de kranten te lezen dat er weer ernstige bijtincidenten zijn geweest. Jaarlijst worden ongeveer 150.000 mensen gebeten door honden.* De meeste slachtoffers van deze beten zijn kinderen. Kinderen vinden het vaak leuk om naar honden toe te gaan om ze te aaien, of rennen juist weg omdat ze bang zijn voor honden. Als kinderen beter zouden weten hoe ze de lichaamstaal van een hond zouden kunnen lezen, zou dat veel hondenbeten voorkomen.

De training “hondenbeten voor komen” is speciaal voor basisschoolklassen. In deze training leren kinderen in drie lessen, hondentaal te interpreteren, angsten voor honden te overwinnen en leren ze dat honden vooral erg leuk kunnen zijn, mits er op de juiste manier mee wordt omgegaan.

De training wordt op een speelse manier aangeboden. We maken gebruik van een inspirerende powerpoint presentaties, leuke filmpjes en opdrachten. Uiteraard komen de honden ook gelijk de eerste les al mee. zodat we ook gelijk met ontdekken en oefenen kunnen beginnen.

Aan het eind van deze cursus krijgen de kinderen een certificaat en kunnen ze, als ze willen, met de hond(en) op de foto.

Deze cursus is speciaal bedoeld voor de basisschool en kan op drie niveaus worden aangeboden. (Onderbouw groep 1 t/m 3, middenbouw groep 4 t/m 6, bovenbouw klas 7 en 8)

* Bron: LICG

Begeleiding van scholen die met een schoolhond willen gaan werken

Dat een schoolhond zijn waarde heeft bewezen kunt u op deze site lezen, maar waar moet een schoolhond aan voldoen? Welke rassen zijn geschikt? Hoe implementeer je een schoolhond? Welke valkuilen zijn er? Allerlei vragen, die belangrijk zijn voor scholen die een hond willen gaan inzetten voor de ondersteuningsbehoeften van hun leerlingen.

Bij de inzet van een schoolhond komt vaak meer kijken dan men denkt. Er moet niet alleen gekeken worden naar de juiste pup en het juiste ras, maar ook het hele invoeringsproces vraagt meer dan je denkt.

Scholen die met een schoolhond willen gaan starten, kunnen bij ons terecht voor advies en coaching. Wij kunnen het hele proces van het kiezen van de juiste hond,  tot de daadwerkelijke inzet, begeleiden. Zowel basisscholen als scholen voor voortgezet onderwijs kunnen bij ons terecht.

Indien nodig kunnen wij bij u op school langs komen om samen met u te kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw school.

Met een hond in de klas, dan leer je pas!

Soms kan een hond  in de klas helpen om leerlingen die het moeilijk vinden om stil te zitten in de klas, of leerlingen met bewegingsonrust, rustig in de klas te zitten. De hond maakt deze leerlingen bewust van hun onrust en op die manier kan de hond helpen leerlingen die dat nodig hebben, weer geconcentreerd in de klas te zitten.

Begeleiding op maat (speciaal voor scholen)

Passend onderwijs vraagt steeds meer van scholen, maar biedt ook mogelijkheden. Scholen krijgen steeds meer te maken met allerlei soorten leerlingen. Van scholen wordt dan verwacht dat ze de leerlingen op een passende manier ondersteunen.  Bepaalde leerlingen kunnen veel baat hebben bij de begeleiding van een hond. Wij kunnen met één van onze honden op uw school komen, om een leerling , of een groepje leerlingen te begeleiden.

Waarmee kunnen wij uw leerlingen helpen:

  • Vergroten van de concentratie
  • Vergroten van het zelfvertrouwen
  • Vergroten van het leesplezier, -niveau
  • Vergroten van motorische vaardigheden
  • Helpen bij (honden)angst

Begeleiding om maat (speciaal voor zorginstellingen)

Soms komt de vraag of we een van onze honden mee willen nemen naar een verzorgingstehuis of een zorginstelling. Voor de bewoners van een dergelijke instelling kunnen honden wonderen doen, soms is alleen van een hond al voldoende, maar de hulpvraag kan ook complexer zijn. Omdat onze honden hypoallergeen zijn, kan bijna iedereen met ze werken.

Lezingen en/workshops

Heeft u op school een studiedag en bent u op zoek naar een interessant onderwerp? Wij verzorgen lezingen en workshops over schoolhonden, autismebegeleidingshonden, omgaan met honden en (honden)angst. Iedere school is uniek, daarom passen wij alle workshops aan aan uw wensen en behoeften. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Bij al onze trajecten voeren we altijd eerst een intakegesprek om uw wensen in kaart te brengen en onze mogelijkheden te bespreken.
Wilt u weten wat de kosten zijn van ons aanbod? Neem u dan gerust even contact met ons op!