Werkwijze SAAC

‘Kijk mam, hij krabt en hijgt………….ik denkt dat Indy het heel spannend vindt nu!’

Toen stichting SAAC bij ons aan de slag ging, zijn we in eerste instantie verder gegaan met de hondenangst van Bram.

Mariolein ging op bijna dezelfde voet verder als waar Marion Hoofs van IPZO geëindigd was. Het enige grote verschil was dat ze Bram ook leerde om te kijken naar het gedrag van een hond. Waaraan kun je bijvoorbeeld zien of een hond blij is, of angstig? En wat moet je doen als er een hond op je af komt rennen en je bent bang? Kortom, ze leerde Bram, maar ook Teun en Isa, de ‘taal’ van de honden. Dat deed ze op een heel speelse manier. Ze had werkboekjes waar de kinderen uit gingen werken en ze had filmpjes en een oefen DVD. Daarnaast had ze ook altijd een hond mee.

foto (1)

Toen we eenmaal de beslissing hadden genomen dat er een hond zou komen, moest Bram op de komst van een pup worden voorbereid. Wat doet een pup allemaal en wat mag je wel en niet met een pup? Mariolein maakte gebruik van het aai-speel-maatjes project. Dat heeft heel goed gewerkt want wij hadden, toen Indy kwam, 3 kinderen in huis met meer verstand van honden dan een gemiddeld kind. En dat was fijn, voor ons maar ook voor Indy.

Toen we op de wachtlijst stonden voor een pup, ontstond al snel het idee om deze dan voor Bram op te gaan leiden tot autismebegeleidingshond, de specialiteit van Stichting SAAC natuurlijk. Maar wie zou de hond gaan opleiden?

We wilden beginnen met een puppycursus. Bij onze zoektocht naar een geschikte puppycursus stuitten we op de site van Mimi van Baars. Zij heeft hondenschool Maroef. Mimi werkt eigenlijk op dezelfde manier als Mariolein van stichting SAAC, middels kalmerende signalen, ‘een hondvriendelijke benadering’ zoals Mimi het mooi op haar website heeft staan. Daar heb ik geleerd om goed naar mijn hond te kijken en om de signalen die hij afgeeft goed te ‘lezen’.

Na veel praten hebben we uiteindelijk besloten om zelf Indy op te gaan leiden tot autismebegeleidingshond onder begeleiding van Stichting SAAC. Indy was een leergierige en heerlijk rustige pup dus dat ging goed. Zijn A diploma had ie met een jaartje. En een half jaar later werd dat gevolgd door zijn B. In december 2013 hebben we het traject afgerond met zijn C en is Indy volleerd autismebegeleidingshond. We gaan nu ieder jaar nog terug voor een herhaling om ook dit predicaat te kunnen behouden.